wordpress vs wix

WordPress vs. Wix

Als je ooit hebt overwogen om een website te maken, dan ben je zeker al eens op de software oplossingen van WordPress en Wix belandt. In dit artikel leggen we beide oplossingen uit, en maken we voor jou de vergelijking.

Wat is WordPress?

WordPress is een open-source content management system (CMS), waarmee je relatief gemakkelijk een website mee kan bouwen en beheren. Er zijn meerdere CMS oplossingen in de internetwereld, maar WordPress is de meest populaire oplossing. (Als je meer over verschillende CMS systemen wilt lezen, kan dat hier).

Voordelen
 • Geen vendor lock: Doordat WordPress open-source is, kan je hem op eender welke server laten draaien. Dit wil zeggen, dat je onafhankelijk bent van een server hosting provider.
 • Talloze functionaliteiten: WordPress beschikt over een plugin ecosysteem, dit kan je vergelijken met de Apple Appstore. Heeft je website een bepaalde functionaliteit nodig? Dan download je gewoon een nieuwe plugin! De meeste plugins zijn gratis, bijvoorbeeld, contactformulieren of GDPR conformiteit. Als je immers, iets specifiekere noden hebt, worden de plugins vaak betalend.
 • Veel templates: WordPress biedt out-of-the-box thema’s aan die je gemakkelijk kan configureren naar je eigen wensen. Als dit niet genoeg is, kan je nog altijd met plugins heel geavanceerde layouts creëren. (Tip: huur hier een webdesigner voor in)
Nadelen
 • Soms traag: Als je website redelijk veel functionaliteiten vereist, zal je veel plugins moeten installeren. Veel plugins kunnen de laadsnelheid van pagina’s voor bezoekers negatief beïnvloeden. Gelukkig, zijn er methodes om dit te optimaliseren, alleen zijn die niet vanzelfsprekend.
 • Compatibiliteit problemen: WordPress krijgt frequent updates, de plugins die je site gebruikt moeten hierin volgen. Wanneer dit niet gebeurt kunnen errors ontstaan door versieverschillen. Wees selectief in het kiezen van plugins, en ga voor plugins die vaak updates krijgen.
wix logo

Wat is Wix?

Wix is een online website bouwer in de cloud. Je kan gemakkelijk zelf een website maken zonder enige ervaring in programmeren. Je versleept makkelijk items op je site, en past tekstjes en afbeeldingen zelf aan.

Voordelen
 • Zeer gebruiksvriendelijk: Een website maken met Wix is peanuts, voor dat je het weet staat jouw website live!
 • Veel templates: Je hoeft niet van scratch te beginnen. Kies een template aangeboden door Wix, en pas het meteen aan.
 • Snel: Doordat de websites van Wix vrij simplistisch in code zijn, laden ze snel voor bezoekers. Dit is goed voor je score op Google.
Nadelen
 • Vendor lock: Als je gekozen hebt voor Wix, kan je website enkel alleen in hun cloud draaien. Je bent dus zeer afhankelijk van Wix, en het is moeilijk om je site over te zetten, zonder alle inhoud te verliezen. Als ze hun prijzen verhogen, zit je vast.
 • Niet professioneel: Zolang je jezelf houdt aan een template, zal je website professioneel ogen. Immers, is het vaak zo dat er nieuwe content moet bijkomen op een website. Hier zijn templates niet van voorzien, en moet je zelf alles zelf gaan designen. Voor iemand met geen ervaring, wordt dit al snel een rommeltje.
 • Minder functionaliteiten: Doordat Wix niet over een ecosysteem van plugins beschikt zoals WordPress, zijn de mogelijkheden meer beperkt. Wix beschikt wel over alle basics, zoals webshop, email marketing, etc. Deze basics zijn over het algemeen ook gebruiksvriendelijker dan de plugins van WordPress

Conclusie: WordPress vs. Wix

Als je een flexibele website nodig hebt, die veel functionaliteiten ondersteunt raden we WordPress aan. In combinatie met een web designer, kan je een zeer professionele website laten maken, die voor jaren mee kan gaan.

Is je budget beperkt, en heb je een heel basic website nodig? Dan raden we Wix aan; hiermee zet je zelf makkelijk een website mee op poten. Moet je toch frequent vaak dingen laten aanpassen? Dan raden we aan om iemand WordPress voor jou te laten installeren.

WordPress is de professionele keuze, en Wix de snelle en goedkope.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *